Gedroogd haardhout kopen? Welk type moet ik kiezen?

De droogte van haardhout wordt uitgedrukt in een vochtpercentage. Vers gekapt hout heeft een vochtgehalte van ongeveer 50%. Na enkele jaren drogen kun je dit percentage terugbrengen tot 12-15%. Gelukkig zien we tegenwoordig dat haardhout ook gedroogd geleverd kan worden. Ook Teswood levert gedroogd hout. We maken onderscheid in ovengedroogd haardhout versus natuurlijk gedroogd haardhout. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en welk haardhout moet ik kiezen?

Natuurlijk gedroogd haardhout: de naam zegt het al, op een natuurlijke wijze gedroogd hout. Het vochtigheidspercentage is maximaal 35%. Voordat je kan beginnen met stoken zal dit haardhout opgeslagen moeten worden op een droge plek. Dit kan in een schuur of overkapping. Na ongeveer 2 jaar kun je het hout gebruiken. Natuurlijk gedroogd hout is goedkoper dan ovengedroogd hout. Dus heb je voldoende ruimte en kun je wachten met stoken? Dan kun je kiezen voor natuurlijk gedroogd haardhout.

Ovengedroogd haardhout: ook hier spreekt de naam voor zich. Hout dat gedroogd is in een oven. Het hout wordt aangeboden met een vochtigheidspercentage van maximaal 20% en zal daardoor weinig aanslag geven op uw kachelruit. Daarnaast zult u geen last hebben van ongedierte of schimmel. Overgedroogd hout is duurder dan natuurlijk gedroogd hout. Echter hoeft u zelf het hout niet voor een lange tijd op te slaan vanwege het droogproces. Het haardhout is kant en klaar voor gebruik en is gemakkelijk aan te krijgen.

Meer informatie?
Vraag onze medewerkers via info@teswood.nl of 0541-745800. U kunt ook vrijblijvend een offerte opvragen.