Houtkachels: milieubewust én voordelig stoken

Er zijn allerlei manieren om milieubewuster te gaan leven: je kunt ervoor kiezen om je auto in te leveren en voortaan de fiets te pakken of met het openbaar vervoer te reizen, zonnepanelen op je dak te laten installeren of in de tuin je eigen eten te gaan verbouwen. Ook de houtkachel is een prima manier om het milieu te sparen en tevens geld te besparen.

Om je ambitieuze plan van milieubesparing en geld besparen te doen slagen, is in het geval van een houtkachel een gesloten houtkachel doorgaans de beste optie. Je gebruikt de cv-installatie alleen nog voor warm water, er is weinig warmteverlies en je hoeft er niet bij te blijven als de kachel aan is. Bij zowel houtkachels als centrale verwarming  geldt: hoe ouder, hoe slechter voor het milieu en hoe duurder in de stookkosten.

Houtkachel: haardhout, RUF-briketten of Pini-kay briketten?

In de vorige blog werd al besproken dat er bij het stoken van haardhout fijnstof vrijkomt dat slecht is voor je gezondheid. Teswood biedt ovengedroogd haardhout met een laag vochtigheidspercentage en voorzien van een FSC keurmerk aan, waardoor fijnstof tot een minimum wordt beperkt. Normaliter geldt in de regel dat hoe natter en vuiler het (sloop- en behandeld) hout is, hoe meer fijnstof er vrijkomt bij het stoken. Een ander nadeel is de stalling van het hout; je moet genoeg ruimte hebben om het ergens kwijt te kunnen. Om deze nadelen de kop in te drukken is er de mogelijkheid om te stoken met RUF-briketten of Pini-kay briketten: ze nemen weinig ruimte in beslag en hebben een schone ontbranding.

Sfeermaker in je huis

Een centrale verwarming werkt op gas. Bij het verbranden van gas komen naast koolstofdioxide (CO2) ook schadelijke stoffen vrij, namelijk koolstofmonoxide (CO) en stikstofoxide (NOx). Hoewel er tegenwoordig zogenoemde Hoogrendementsketels zijn die minder gas verbruiken dan oudere ketels blijven ze werken op fossiele brandstof. Die gaat een keer op, en versterkt tevens de klimaatverandering. Hout is daarom een duurzamer alternatief, vooral wanneer het gaat om afvalhout verwerkt in briketten. Daarnaast is een houtkachel een echte sfeermaker in je huis: het is snel warm en gezellig!