Uw houtkachel aansteken? Gebruik de Zwitserse methode.

U wilt graag de houtkachel aansteken. Iedereen doet dit op zijn/haar eigen manier. De één kiest voor aanmaakblokjes, de ander voor kranten. Ook het vullen van de kachel met haardhout lijkt een persoonlijke werkwijze. Maar wat is nu eigenlijk de meest veilige methode?

Uw haardhout aansteken

We kennen allemaal de traditionele aanmaakmethode waarbij het vuur van onder naar boven brandt. Het vuur wordt van onder naar boven aangestoken, vaak met aanmaakhoutjes onderop de stookbodem. Toch adviseren specialisten, waaronder de Nederlandse brandweer, een nieuwe manier van aansteken: de Zwitserse methode. Deze aanmaakmethode richt zich op een aanmaakproces met zo min mogelijk rookontwikkeling. Opvallend is dat hiervoor een “omgekeerd” stookproces wordt aanbevolen.

Zwitsers stoken, hoe werkt het?

Stap 1: Zorg dat de luchttoevoer open is
Stap 2: Leg twee of drie houtblokken op de stookbodem van uw kachel (kleine afstand tussen de blokken)
Stap 3: Zorg dat de kloofkanten van de houtblokken naar boven wijzen
Stap 4: Leg het aanmaakhout met de aanmaakblokjes bovenop
Stap 5: Steek voorzichtig het aanmaakblokje aan. Kies voor een lange aansteker.

Advies: veilig stoken met de Zwitserse methode

De Zwitserse manier van stoken zorgt voor een optimaal gebruik van het hout, minimaliseert de rookontwikkeling en zorgt voor een rustig brandproces. Meer weten? Vraag onze medewerkers via info@teswood.nl.