Wat zegt de kleur van de pellets?

Pellets worden gemaakt van samengeperst restafval van hout. Diverse houtsoorten betekent ook dat er verschillende soorten pellets zijn, zuivere en minder zuivere, donkere en lichte, wat de ene pellet soort beter geschikt maakt om mee te stoken dan een andere soort.

Daarom hebben wij voor u de verschillende pellets op een rijtje gezet met hun belangrijkste eigenschappen.

Witte Pellets

Witte pellets zijn samengeperste zachte houtsoorten, meestal onbehandeld en schoon naaldhout. Voordelen van deze pellets zijn dat ze een schonere verbranding geven en een lager as-gehalte afgeven. Nadeel van deze pellets is dat ze feller branden en daardoor minder warmte afgeven en daardoor duurder zijn in gebruik.

Bruine Pellets

Deze pellets zijn een stuk donkerder van kleur, dit heeft te maken met het type hout dat is gebruikt. Voor deze pellets wordt zowel onbehandeld loofhout als naaldhout gebruikt. Deze pellets hebben een hogere energie waarde en zijn lager in verbruik, daarmee voordeliger dan de lichtere. Nadeel van deze pellets is dat ze een minder schone verbranding hebben en meer as achter laten in de kachel, met als gevolg dat u meer tijd kwijt bent met het schoonmaken van uw kachel.

Waar moet u op letten als u pellets koopt?

Het is belangrijk dat de pellets goed geperst zijn, dit kunt u zien als de pellets gaan glimmen. Hierdoor weet u ook meteen dat u een hoog rendement uit deze pellets kan halen. Op de verpakking kunt u vaak al lezen hoe hoog of laag de as-waarde van de pellets zijn, hoe lager de as-waarde hoe beter de pellet, dit scheelt ook bij het schoonmaken van uw kachel. Tot slot kunt u op de verpakking kijken naar de samenstelling van het hout.

In Nederland zijn de pellets over het algemeen voorzien zijn van een keurmerk dat voldoet aan strenge Europese normen.